IDG@work experiment
Maak meer duurzame impact met de Inner Development Goals
Waarom een IDG@work experiment?
Ben jij verantwoordelijk voor de SDG’s of ‘duurzaamheid’ binnen jouw organisatie? En loop jij regelmatig vast in het realiseren ervan? Misschien herken je het wel: stroperige interne processen, formele procedures en eindeloze overleggen zonder echte resultaten. Het voelt soms alsof je van het kastje naar de muur wordt gestuurd, zonder de impact te bereiken waar je zo hard voor werkt.
Of je probeert het op een andere manier – je zet je voet stevig neer, spreekt je frustraties uit, en dreigt zelfs met opstappen. Maar leidt dat echt tot duurzame verandering?
Misschien wil je nieuwe handelingsperspectieven leren om effectiever bij te dragen aan de SDG’s van jouw organisatie…
Wat gaan we doen op een IDG@work experiment?
We maken ruimte voor alle deelnemers om te experimenteren met een handelingsperspectief dat je nog niet eerder hebt ingezet in je werk. We kijken dóór de lens van de Inner Development Goals (IDG’s), náár de door jullie zelf ingebrachte cases. Wat is voor jou een nieuw te banen pad? De IDG’s vormen een mooie basis om te ontdekken hoe je iets nieuws kan proberen binnen je organisatie.
En uiteraard begeleiden we je hierbij. We laten je niet experimenteren zonder steun van ons en elkaar. We werken met een lichte, luchtige aanpak, soms met andere theorie en modellen, en mét ruimte voor zelfreflectie.
De Inner Development Goals (IDG’s), een open source ontwikkeling van duurzaamheidsprofessionals wereldwijd, vormen onze basis en helpen ons kritisch naar onszelf en ons handelen te kijken (http://www.innerdevelopmentgoals.org).
Voor wie is het IDG@Work experiment?
Voor duurzaamheidsprofessionals die werken in een grotere organisatie. Zoals sustainability manager, CSR-director, mvo-officer, SDG-kwartiermaker, of vergelijkbare functies. Voor het ‘intervisiedeel’ van de training is deze scope waardevol. Hoewel de sectorcontext per deelnemers sterk kan verschillen, is de casuïstiek vaak herkenbaar.
Voor zelfstandig werkende CSR-professionals en voor gehele ‘Green Teams’ hebben we andere experimenten beschikbaar. Als je daarin interesse hebt, mail ons.
Hoe verloopt een IDG@work experiment?
In een traject van 6 - 8 weken ga je nieuwe handelingsperspectieven voor jouw duurzaamheidsambities ontdekken én ermee experimenteren.
Individuele online voorbereiding
Het begint ongeveer twee weken voor aanvang van de startbijeenkomst. Via een digitaal platform (Padlet) ga je aan de slag met wat voorbereiding en een aantal vragen. Hier werk je individueel maar kun je alvast een kijkje nemen bij de inbreng van andere deelnemers - wie zijn zij en waarom doen zij mee? Deze voorbereiding vraagt ongeveer 1h.
Startbijeenkomst met de groep
Hier ontmoet je alle deelnemers en de facilitators die dit traject begeleiden. En maken we kennis met elkaar, met IDG’s en gaan we van theorie vrij snel richting concrete werk-situaties. Aan het einde van de bijeenkomst bepaal je welk experiment jij wilt gaan doen met de IDG's in jouw werk de komende periode. De bijeenkomst vindt plaats in Driebergen in de middag.
Aan de slag op je werk - individueel mét begeleiding
Eenmaal terug ‘op het werk’ is het vooral aan jou: Om het anders te gaan doen, om verder te experimenteren. Tijdens deze periode kan je als deelnemer gebruik maken van support van de facilitators, of van elkaar. Bijvoorbeeld als je even wilt sparren over de uitvoering van je experimenten. De facilitators zijn gedurende het hele traject voor jou beschikbaar.
Slotbijeenkomst met de groep
Op deze dag komen alle deelnemers weer samen. Hoe zal het bij iedereen zijn gegaan? Wat werkte goed? Wat liep anders dan verwacht, en wat leverde je dat vervolgens op? Ook voor de periode ná het experiment? Tijdens de afsluitende lunch kun je nog uitgebreider netwerken. Er sluit dan een volgende groep duurzaamheidsprofessionals aan, die hun eigen traject gaat starten,
Doorwerking of impact na afronding van het experiment
Het experiment is zo ontworpen dat je na afronding alles in handen hebt om zelf (dus zonder facilitators en peers) verder te gaan in je eigen organisatie met jouw duurzaamheidsambities, op jouw eigen manier. De ontwikkelde manier van werken en denken neem je zelf mee.
Na het IDG@work experiment heb je
meer zelfinzicht in wat werkt en niet werkt met jouw aanpak
nieuwe handelingsperspectieven gevonden en getest voor jouw casus,
het IDG-framework tot je beschikking waarmee je nog eindeloos veel meer kunt ontdekken en experimenteren,
je netwerk uitgebreid met duurzaamheidsprofessionals, zowel van de huidige groep als de volgende groep
Praktische informatie
Doorlooptijd: 6 - 8 weken
Online individuele voorbereiding via digitaal platform
Startbijeenkomst op 1 april, van 13:00 tot 18:00 uur + aansluitend avondmaaltijd ( tot 19.30)
Experimenteerfase (6 -8 weken) met individuele ondersteuning van ons team
Slotbijeenkomst op 8 mei, van 9:00 tot 12:30 + afsluitende lunch (met verdere netwerkmogelijkheid)
Kosten: €750,- exclusief BTW
Locatie: Grytte Bloemenheuvel, Hoofdstraat 25, 3971 KA Driebergen-Rijsenburg
“De inzichten uit het traject en het Inner Development Goals-model nodigden me uit tot experimenteren. Ik heb de plussen en de minnen van mijzelf, én die van mijn collega geplot op alle IDG-elementen. Vervolgens kon ik het eerstvolgende één op één gesprek met mijn collega een betere richting geven en effectiever maken.”
- deelnemer IDG@work
Vul hieronder je gegevens in en meld je aan
“Ik heb dit traject en het Inner Development Goals-model naast mijn eigen ‘programmaplan’ gelegd. Zo kon ik uitzoomen en onderzoeken hoe alle stakeholders (met elkaar) werken. En op dat, veel globalere niveau, kijken of ik langs de lijnen van de IDG’s andere handelingsperspectieven zag richting onze stakeholders.”
- deelnemer IDG@work
Wie begeleiden het IDG@work experiment?
Marcel Collignon, Madeleine Boerma, Marleen Mulder en Ruben van der Laan – ervaren begeleiders in duurzaamheidsvraagstukken – nemen je mee in deze zoektocht. Vanuit hun jarenlange ervaring sluiten ze aan bij jouw specifieke behoeften en uitdagingen.
Facilitators van Sustainable Change benaderen de duurzaamheidsvraagstukken van hun cliënten altijd op twee lagen tegelijk:
'boven water', de doelen waar organisaties aan werken: de SDG’s, CO2, KPIs, ESG, etc…
en 'onder water', de weerstand, het gemis aan verantwoordelijkheid, het naar elkaar wijzen, het wantrouwen, het NIMBY, etc...
Onze cliënten hebben vaak grote ambities als het gaat om duurzaamheid. En de beoogde veranderingen teweegbrengen als CSR-manager, mvo-officer of als 'Green Team' is echt niet eenvoudig. We zien doorgaans veel aandacht voor 'boven water' maar de andere laag ‘onder water’ krijgt in onze (westerse) cultuur doorgaans te weinig aandacht. In het gelijktijdig en gelijkwaardig aandacht geven zit wat ons betreft een belangrijkste sleutel.
In dit experiment verrijken we de doelen van de SDG’s met de competenties uit de IDG’s. Dat betekent dat we kijken naar wat je zélf (anders) kunt gaan doen. Want wij geloven dat verandering alleen kan plaatsvinden doordat je zelf verandert én daar iets mee gaat doen. Doe je mee?