Kun je écht meer impact bereiken met online events dan met vergelijkbare live events? Niet alleen kwa bereik, maar ook kwa ‘transformatie’ van eigenaarschap en houding/gedrag van deelnemers? Dat onderzoeken we met Bart Veuger en Amber Hensema, aan de hand van hun Kick-off van het duurzaamheidsverslag van het Ministerie van I&W.
Meer lezenHoe krijg je de plannen van het papier af? Vraagt Arjen Kapteijns, coördinator van hoe de gehele Rijksoverheid ‘Anders gaat Reizen’ zich af. En dat ook nog terwijl Corona op ‘behulpzame’ wijze de kaas van het brood eet. Lastige context, maar toch succesvol. Wil je weten hoe?
Meer lezen‘Practice what you preach’ geldt vooral voor jezelf.
Ook als zelfstandige ondernemer kun je duurzaamheidsambities hebben, er verslag van doen en óók nog extern laten reviewen. Mocht je net als ik, in je dagelijkse werk cliënten helpen met duurzame verandering, dan kun je dat maar beter ook doen.
Maar, zeker sinds corona, #hoedan? Help je even mee?
Meer lezenMet voorafgaand de bouwfraude, de reactie in de vorm van dichtgetimmerde contracten, omvallende grote bouwers door ‘wurgcontracten’. Het was nogal een historie in onze sector…
Anke Zindler (RWS), projectleider Marktvisie, vertelt hoe de samenwerking tussen markt en overheid werd ‘genormaliseerd’.
Meer lezenIk ben me er erg bewust van geworden dat als je je gesteund voelt, wat dat met je doet. Hoe positief dat werkt en tot hoeveel je dan in staat bent. En ik realiseerde me steeds meer dat ik als programmaleider mijn team moest steunen, en hen in hun kracht kon zetten zo.
Jacques Dubbeldam (Ministerie van I&M, programmamanager duurzame bedrijfsvoering) vertelt “dat je echt op jezelf mag vertrouwen”
Meer lezenGoede vraag. Nou, bijvoorbeeld omdat je het afgelopen jaar al je derde organisatie-adviseur versleten hebt, en twee interim-managers, en er desondanks niets, maar dan ook helemaal niets is veranderd.
‘Met een facilitator gaat het zeker ineens wél lukken?’
Nee. Maar er is wél hoop, lees maar.
Meer lezenHoe kun je een programma Duurzaamheid implementeren voor een enorme organisatie als de Rijksoverheid? En hoe kom je snel in de actiestand?
Ivo Bonajo (Ministerie van BZK, programmamanager Versnelling Duurzame Bedrijfsvoering Rijk), legt uit hoe.
Wij brengen iedereen bij elkaar en maken er een netwerk van. En vragen ons telkens af: ‘Waar kunnen we bij helpen?’
Inholland is een heel mooie hogeschool. Maar toen ik hier kwam, was dat niet ieders overtuiging en de mensen waren onzeker over het bestaansrecht. Mijn persoonlijke ambitie is om hen weer het zelfvertrouwen te geven dat ze het heel goed doen en dat met overtuiging aan de buitenwereld laten zien.
Jet de Ranitz (Voorzitter CvB, Hogeschool Inholland) vertelt hoe ze concreet aan de slag gingen, en hoe Marcel haar hielp met denken.
Meer lezenVoor alles wat ze zelf niet opgelost krijgen, komen ze bij mij. Marcel visualiseert dat door de opstelling in de ruimte, en dan wordt het klip en klaar: alle wegen leiden naar mij, of je het nu aan een functioneel beheerder vraagt, een projectondersteuner of een leidinggevende. En het is nog maar een jaar voor mijn pensioen.
Bert Kamminga (RWS, programma Saw@ , adviseur WVL) legt uit welke verantwoordelijkheid hij niet meer gaat nemen, en hoe het dan wel zal gaan.
Meer lezenRadio interview met Marcel Collignon, door Derk en Pieterjan met hun Off the Grytte podcast. Een leuk gesprek met (vanaf 4:30) vakinhoudelijke uitstapjes.
Want welke organisatie, die midden in een cultuurtraject zit, wil er nu níet een eigen radio-show?
Meer lezenKlinkt als het begin van een flauwe mop. Maar met enige regelmaat komen er ook klanten die vragen of ik als dagvoorzitter op een groot congres wil optreden.
De rolverwachtingen blijken echter nogal uiteen te lopen, en dat heeft consequenties. Wil je weten welke?