Anke Zindler: Hoe de samenwerking met de markt weer te ‘normaliseren’?

Anke Zindler was strategisch adviseur bij de totstandkoming van de ‘Marktvisie’. Samen met Marcel ontwierp ze de serie van acht Marktvisiecafé’s met zo’n 500 deelnemende marktpartijen in LEF Future Center (2015-2017)

Hoe keek de organisatie Rijkswaterstaat eigenlijk naar jou?

Anke: Ik werd gezien als de ervaringsdeskundige die wist hoe we vanuit RWS de markt kunnen betrekken. Dat had ik al eerder gedaan met het bedenken en organiseren van een serie van Innovatiecafé’s samen met mijn collega Ben Spiering. Die ervaring was de reden dat het Marktvisie team mij erbij vroeg. 

En die ervaring was ook nodig. Op dat moment was de grote vraag hoe we de samenwerking met de markt weer konden ‘normaliseren’? Met voorafgaand de bouwfraude, en de reactie van Rijkswaterstaat in de vorm van dichtgetimmerde contracten. Het was nogal een historie
Maar in de innovatiecafé’s hadden we al ervaren als we zélf nu maar uit gaan van vertrouwen, en niet van wantrouwen, dan krijg je vaak een positieve respons. 

Vertrouwen

Wat ik fijn vond in de samenwerking met jou, was dat we samen goed konden kijken naar de situatie in de sector rond dat vertrouwen, en een proces hebben ontworpen dat daar écht recht aan deed. 

Marcel: Ja, dat ging wel iets dieper dan dat die bijeenkomsten mooi informeel er uitzagen als een café, zelfs met wijn, bier en bitterballen herinner ik me. Dat ging bijvoorbeeld over hoe je gelijkwaardig de organisator (de overheid), en de deelnemers (marktpartijen) aan het woord kan laten, en hoe je de sfeer zo veilig en informeel maakt dat ook alles écht gezegd kan worden. 

 
Marcel-Anke.jpg
 

Anke: En eigenlijk erg mooi te zien dat jij en ik elkaar hierin altijd hebben vertrouwd. Dat was wel de basis van wat er daarna gebeurde. Omdat wij als opdrachtgever en aannemer (óók overheid en marktpartij) altijd uitgingen van het vertrouwen, ook al hadden we wel eens gedoe, konden we dat goed voorleven. Dat maakte dat we als team goed die honderden deelnemers hebben kunnen ontvangen en meenemen. 

Marcel: Ja, zo was het zeker, en systemisch haast ook noodzakelijk. Zelden heb ik projecten gedraaid met wel 10 mensen van de opdrachtgever en daarbij nog zo’n 10 facilitatoren in één team, waarbij we zo vol vertrouwen samenwerkten. Performance Stage, heet dat volgens Tuckman…

Kwetsbaarheid

Anke: Ergens is het ook een persoonlijke roeping van me. Als je kijkt wat we in de wereld elkaar aandoen. Vechtend komen we er niet, laten we samenwerken. Ik wil dan echt graag een einde maken aan overdaad aan hiërarchie, de bijbehorende arrogantie, het niet naar elkaar luisteren, en die maskers en stellingnames. 

Marcel: Dan kwamen voor jou persoonlijke missie en werk hier wel héél mooi bij elkaar. 

Anke: Bij de Marktvisie hebben we ons écht kwetsbaar opgesteld. Het is logisch om met elkaar te gaan praten, in een gelijkwaardige setting, met voldoende tijd en diepgang, en dat hebben we echt aangedurfd. Deelnemers van beide kanten voelden zich echt gehoord en gezien.

Marcel: Ik vond wel een mooie mijlpaal dat ergens bij het slot van het 3e café meen ik, de marktpartijen opstonden. En naast hun waardering over de gelijkwaardigheid in het proces, ook aangaven dat ze dan voortaan ook samen de verslagen van de cafés wilden gaan schrijven (dat deed RWS tot dat moment). Dat was de eerste aanzet tot het gezamenlijke schrijfteam van de Marktvisie.

En waar ben je trots op?

Anke: ‘Overall’ zou ik zeggen, heb je alle prachtige resultaten in de pers, op twitter of waar dan ook niet voorbij zien komen??? De Marktvisie is echt heel snel geland, opgepakt en geïntegreerd in de sector. Natuurlijk zitten we nog niet op 100%, maar het gaat verder dan veel andere ontwikkelingen. En daarnaast de uitbreiding naar het denken bij Provincies, waterschappen, etc. Ook de Nationale Politie is de Marktvisie gaan toepassen op renovatie van bureau’s.

Marcel: Inderdaad. En laten we onze prijs niet vergeten. De IAF international Silver Award die ik in 2017 in Stockholm op mocht gaan halen. De Internationale Faciliteer Community vond het blijkbaar ook een mooi stukje werk :-). 

 
DSC06413.jpeg
 

Toch jammer dat je niet mee kon naar Stockholm, ik vond het erg passend dat die prijs wordt uitgereikt aan opdrachtgever én opdrachtnemer SAMEN. Want zonder goede relatie tussen ons, kan het niets worden. 

Anke: En nog eentje heel dichtbij, ik las later een mailtje van een ondernemer uit België. Heel persoonlijk, zomaar. Waarin hij aangaf dat hij al 20 jaar droomde van zoiets als een Marktvisie. En wij, wij hadden hem met elkaar nét gemaakt. Dat maakt me heel tevreden.
 

Anke is inmiddels werkzaam als in haar eigen praktijk voor leiderschapsontwikkeling, naast haar rol bij RWS als strategisch adviseur en organisatieopsteller.